Spiżarnia to cenna dodatkowa przestrzeń, która pozwala na wygodne przechowywanie podstawowych produktów spożywczych i urządzeń używanych w kuchni. Aby była ona bezpieczna i funkcjonalna w codziennej eksploatacji, powinna zostać wyposażona w wytrzymały regał na słoiki, puszki i kartony. Równie ważna jest optymalna estetyka takich półek, dzięki której korzystanie z pomieszczenia będzie dla nas przyjemne. Jaki regał warto wybrać do spiżarni, jakie będą jego główne atuty oraz ile będzie nas to kosztować?
Zalety metalowych i plastikowych regałów do spiżarni
Aby spiżarnia pomieściła jak najwięcej produktów, powinniśmy umieścić w niej jeden lub kilka solidnych regałów. Jeżeli planujemy przechowywać stosunkowo lekkie towary, nasze potrzeby doskonale spełni model z plastiku, taki jak Bayersystem Smartplast. Jest on niezwykle prosty w montażu i łatwy do utrzymania w czystości, a zarazem świetnie prezentuje się w nowoczesnych wnętrzach i oferuje optymalną funkcjonalność.
A może każdego roku przygotowujemy dziesiątki słoików z przetworami? W takim wypadku powinniśmy zdecydować się na trwały regał metalowy do spiżarni, który bez trudu utrzyma dziesiątki kilogramów weków i butelek. Modele dostępne w naszym sklepie pozwolą na wygodne magazynowanie różnego rodzaju produktów, a duża różnorodność możliwości montażu (rozstaw półek, typ montażu, głębokość, szerokość, wysokość) sprawi, że z łatwością dopasujemy go do spiżarni o nietypowych wymiarach.
Zaletą regałów z metalu jest również ich ciekawa kolorystyka, która umożliwia urządzenie interesującej wizualnie oraz spójnej przestrzeni. Nie bez znaczenia jest również fakt, że przy zmianie aranżacji, będzie można ponownie wykorzystać je w innym miejscu – w biblioteczce, garażu czy warsztacie.
Podczas doboru regału nie można też zapomnieć o odpowiednim wyborze półek. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy lepszą opcją będą te wykonane z drewnianej płyty, plastiku czy w całości z metalu. Materiał, z jakiego zostały stworzone, nie ma jednak dużego wpływu na ogólną nośność regału. Z tego powodu zarówno drewniane, plastikowe, jak i metalowe półki do spiżarni spełnią swoje zadanie.
Czy regał drewniany do spiżarni to dobry pomysł?
Osoby rozważające zakup regału na przetwory wybierają spomiędzy modeli metalowych, plastikowych lub drewnianych. Półki wykonane z drewna i wypełnione przetworami w domach naszych dziadków były standardem stosowanym przez lata, jednak obecnie powoli odchodzą one do lamusa. Dlaczego się tak dzieje?
Regały drewniane do spiżarni coraz częściej są zastępowane przez nowoczesne egzemplarze z metalu i plastiku. Są one co najmniej tak samo wytrzymałe, a zarazem znacznie łatwiej utrzymać je w czystości. Nie niszczą się również w sytuacji, gdy ze słoika czy butelki wycieknie płyn, przez długi czas zachowując swoją wysoką funkcjonalność. Dodatkowo – w przeciwieństwie do półek z drewna – nie wymagają regularnej konserwacji, ich powierzchnia jest w pełni jednolita, a cena regałów bardziej przystępna dla większości kupujących.
Regał nowy czy używany – który warto wybrać?
Planując kupno regału na przetwory do piwnicy lub spiżarni, najczęściej szukamy rozwiązań, które nie nadwyrężą naszego domowego budżetu. Z tego względu nierzadko skłaniamy się do zakupu modeli z drugiej ręki, oferowanych w atrakcyjnej cenie. Czy to dobre rozwiązanie?
Niestety nie zawsze. Kupując używane regały metalowe musimy mieć na uwadze, że mogły one być wcześniej eksploatowane w nieodpowiedni sposób. Zlokalizowane w nadmiernie wilgotnych pomieszczeniach bądź systematycznie przeciążane, mogą nie oferować tak wysokiej nośności, jak całkiem nowe modele prosto ze sklepu. Ponadto może okazać się, że w krótkim czasie będą one wymagać wymiany poszczególnych elementów lub kolejne niepotrzebne koszty wygeneruje chęć odnowienia regału. Z tego względu warto jednak zdecydować się na całkowicie nowy produkt – spiżarnia urządzona z jego użyciem będzie bezpieczna i funkcjonalna przez wiele lat.
Ile kosztuje regał do spiżarni?
Jeżeli przygotowujemy miejsce na zapasy i chcemy tam przechowywać jedynie produkty spożywcze, zazwyczaj interesuje nas koszt skompletowania niezbędnego wyposażenia. Podstawowym elementem, jaki musimy zakupić, jest regał do spiżarni. Ile za niego zapłacimy? Jeśli chcemy zastosować model z plastiku, powinniśmy przygotować się na koszt około 200 złotych, zależnie od wybranego rozwiązania.
Nieco więcej możliwości wyboru mamy w przypadku metalowego regału na słoiki i inne produkty. Proste egzemplarze o nośności w granicach 40-100 kg zakupimy już za kwotę od 70 do 100 złotych. Warto jednak poświęcić nieco więcej funduszy, wybierając np. kolorowy regał do spiżarni o niestandardowych wymiarach lub większym udźwigu półek, za kwotę nieznacznie wyższą. Pozwoli to na lepsze dopasowanie go do wyglądu pomieszczenia, a także umożliwi przechowywanie jeszcze większej ilości własnych wyrobów.
Regał to obowiązkowy element wyposażenia każdej spiżarni. Dostosowany wymiarami i nośnością do naszych wymagań, umożliwi nam wygodne przechowywanie wszelakich produktów spożywczych, mniejszych sprzętów AGD i innych potrzebnych pod ręką przedmiotów. Planując zagospodarowanie spiżarni, warto wziąć pod uwagę regały metalowe lub plastikowe. Są one wyjątkowo trwałe i praktyczne w codziennym użytkowaniu, a przystępna cena ich zakupu sprawia, że niewielkim kosztem zagospodarujemy każde pomieszczenie przeznaczone na magazyn na zapasy żywnościowe.